The Quick Jaquith

Absolut Jaquith.

Energidrik – farligt?

Alle ved det, men ingen vil accepter det. Vi har i alle tider hørt at energidrik ikke er sundt, men vi genkender os i scenariot: Man er på vej hjem sent om natten fra et bryllup eller et eller andet, og der er kun en lille smule på rejsen tilbage. Man gider ikke standse og spise noget ordentligt, og man føler at en frugt ikke har det der kræves, så man køber en energidrik. Det er en hurtig, billig og bøvl-fri vej at få op energin og koncentrationen.Men hvorfor er det endelig usundt? Hvad er bevisen? Og er det virkelig så farligt?

Vad siger experter?

Marta Axelstad Petersen (forsker ved DTU Fødevareinstituttet) siger at man som voksen skal holde sig under 400 mg koffein om dagen, så undgår man de skadelige effekter af for meget koffein. Og en dåse (250 ml) energidrik indeholder 80 mg koffein som er lidt mindre end en kop kaffe (ca 90 mg). Så hvorfor er det så mange der siger at energidrik er skadeligt men ikke kaffe?Måske er der mere i en energidrik end hvad vi kan læse på dåsen, måske er de koffeinet sammen med sukker som giver så negative indvirkninger.De siger Marta Axelstad Petersen ikke noget om men hon mener at der er større risiko for dem med hjerteproblemer i familien – det kan blive så alvorlige indvirkninger som hjertestop. Men et højere indtag kan alligevel mange gange udløse f.eks. angst, smerter i brystet og at hjerterytmen stiger.

Træning og alkohol

Har du været i udlandet på en restaurang hvor du kan købe en ”Jægerbomb”, en shot med Jægermeister som er duppet i et glas med energidrik? Det har jeg, og jeg synes det er at du spiller på dit liv. Alkohol og energidrik skal ikke kombineres. Hvis du har en masser af koffein i blodet og belaster kroppen endu mere med at drikke alkohol eller tar en tur på løbebåndet så har du meget større risiko at få hjertestop og dø.

Så hvad skal man synes?

Det er ikke smart at drikke en masser af det hver dag, og måske aldrig hvis man ved at der har været hjerteproblemer i familien. Men energidrik vil altid ha en lidt spændende ry, fordi det er så mange spørgsmål omkring det som der ikke er nogen riktige svar på, og derfor vil der altid findes mennesker der vil købe det, selvom de ved bedre. Men de smager ju faktisk helt okay.